Duurzame Inzetbaarheid, het Nationaal Inzetbaarheidsplan

Op personeelsnet.nl zag ik onlangs een artikel over het dossier duurzame inzetbaarheid. Een van de instrumenten die hier genoemd worden is het Nationaal Inzetbaarheidsplan.

http://www.personeelslog.nl/2010/11/12/nieuw-hr-jargon-nationaal-inzetbaarheidsplan/

Het artikel over het Nationaal Inzetbaarheidsplan dateert uit oktober 2010, inmiddels is er al veel ervaring opgedaan met het  Nationaal Inzetbaarheidsplan en de bijbehorende instrumenten. Duurzame inzetbaarheid is één van de onderwerpen die hoog op de agenda staat van dit kabinet, zie de toespraak van minister Asscher op 17 januari 2013  http://www.rijksoverheid.nl/ministeries/szw/documenten-en-publicaties/toespraken/2013/01/17/toespraak-minister-asscher-duurzame-inzetbaarheid.html?goback=%2Egde_2773192_member_206512819

Minister Asscher noemt het thema voor de arbeidsmarkt.  Sinds november 2010 zijn er een aantal pilots gedraaid met het Nationaal Inzetbaarheidsplan. Doel hiervan was om de instrumenten in de praktijk uit te zetten en ook de uitkomsten nauwlettend te monitoren. Het Nationaal Inzetbaarheidsplan is zoals ook al in het artikel stond een gedegen instrument.

De afgelopen 2,5 jaar zijn er een aantal pilots gedraaid om het programma  en de uitvoering te verbeteren. Door een combinatie van de instrumenten van het Nationaal Inzetbaarheidsplan (Niplan) en toetsing en kennisdeling in de praktijk, worden zeer goede resultaten gegenereerd. In alle gevallen telt, maatwerk. Ook in het MKB is in aangepaste vorm en door de opgedane kennis veel mogelijk met het NIPlan. Uitgangspunt is de praktijk, de instrumenten uit het Nationaal Inzetbaarheidsplan kunnen op een praktische wijze worden ingezet, afhankelijk van de aard en de ambitie van het bedrijf.  Eén van de snelle opbrengsten is dat het verzuim daalt en dat mensen zich bewust worden van hun eigen inzetbaarheid en daar actie op ondernemen. Kosten van verzuim voor werkgevers worden sterk teruggedrongen. Zeker nu in crisistijd is baanonzekerheid een belangrijke factor die van invloed is op het functioneren en gezondheid.  Door gebruik te maken van de duurzame inzetbaarheidsindex en de inzetbaarheidscoach worden mensen zich bewust van hun mogelijkheden, kansen en belemmeringen en nemen hier vaak zelf al actie op vaak door al gebruik te maken van reguliere interventies,  door bijvoorbeeld actief aan de slag te gaan met hun loopbaan, binnen of buiten de organisatie. Het sterke van het Nationaal Inzetbaarheidsplan is dat deelnemende bedrijven en partners actief deelnemen aan een kennisnetwerk om zo ervaringen te delen, waardoor het instrument zich kan blijven ontwikkelen. Daarnaast kan het instrument ook vanuit meerdere invalshoeken worden ingezet en dat maakt het een bruikbaar instrument voor iedere organisatie of het nu een groot bedrijf is, of een MKB’er.  Kleine pilots zijn zelfs aan te bevelen, omdat het maatwerk is, kun je in een kleine pilot kijken wat de effecten /resultaten zijn en deze later “uitrollen”binnen de organisatie, maar het vraagt wel draagvlak bij management en directie, zij moeten willen veranderen en innoveren en dat vraagt ook om een beetje lef!

 

Over spectocura

Ik heb ruim 25 jaar ervaring in het HR vakgebied binnen verschillende sectoren. De laatste jaren ben ik mij steeds meer gaan storen aan de louter instrumentele benadering van HRM. Bedrijfseconomische zaken zijn dominanter geworden en er worden allemaal bureaucratische verzinsels naar beneden geduwd. Deze ontwikkeling heeft mij doen besluiten om een bedrijf te starten in duurzame inzetbaarheid, samen met partners als TNO, Nationaal Inzetbaarheidsplan, bedrijfsartsen en ontwikkelaars op het gebied van duurzame arbeidsinzet richten wij ons op inzetbaarheid op strategisch, tactisch en operationeel niveau. Met het programma wil ik een bijdrage leveren aan de dialoog tussen werkgever en werknemer, plezier in het werk, gezondheid en energie, motivatie en betrokkenheid, en mensen kansen bieden zodat zij aantrekkelijk blijven voor de arbeidsmarkt. Speciale aandacht voor de oudere werknemer, die last heeft van een negatieve beeldvorming, maar die met goede begeleiding waardevol is voor de organisatie. Ook kan er op het gebied van bedrijfsgezondheidszorg nog veel verbetert worden door je niet op verzuim te richten maar op inzetbaarheid waarbij aandacht is voor kennis en vaardigheden, motivatie en betrokkenheid, gezondheid en energie en een goede werk-privé balans. Begeleiden op inzetbaarheid voorkomt uitval en biedt werkgever en werknemer kansen om beter te kunnen functioneren en productiever te zijn.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Plaats een reactie